Neil kommenterer onsdagens løp

Postet av Endre Ulsaker den 23. May 2021


Orientering er en fascinerende idrett, det er mange måter å tenke på og ikke noe fasitsvar. Jeg ønsker å dele noen av mine tanker om orientering.

Kanskje mest viktig er å ha en plan eller være i forkant. Det er både raskere og mindre risikofylt. På onsdag var post 5 avgjørende for mange.


Det er et vanskelig strekk i ganske diffust terreng. En bom kan være kostbar, så det lønner seg å være forsiktig. D.v.s. å lese kart ofte og ikke løpe for fort. Planen min er ikke veldig komplisert, men jeg bekrefter posisjonen min på 3-4 detaljer underveis.

Det er mer diffust på høyre siden av strekket. D.v.s hold gjerne til venstre.

Planen min var å bruke kompass for å holde retning, samt å treffe vann «1» og så styre inn til posten med hjelp av høydepunkt «3». Fra erfaring pleier både vann og høydepunkter å være tydelige detaljer på Ulsåk-kartet, så jeg ser gjerne etter dem.  

I diffust terreng kan det lønne seg å bruke kompasset ofte.   

 


Post 7 er relativt enkel – å holde retning eller høyden, og det finnes et stort «siste holdepunkt» rett ved posten - så det er mulig å bruke mindre tid på kartlesing og hvis du har lyst og mulighet, å koble inn turboen.

OBS et vanlig problem er å miste høyde. På dette strekket er det ganske farlig – det er vanskelig å lese seg inn igjen. Jeg ville gjerne løpt litt over streken.

Planen er å holde høyden og faktisk klatre litt. I mer detalj: bruke jordet, løpe over en vei, bekk og sti. Posten tas ved å løpe forbi kollen som er markert.  

Jeg kunne gjerne ha brukt stiene og veien mer. Særlig for mindre erfarne kan det lønne seg.


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline